Na usluzi 0-24: 098 707 707

Sezona klima uređaja

big.jpg.612px

Dolazi sezona klima uređaja

Klima uređaji su izuzetni važne stavke naših života tokom ljetnih mjeseci. Čine naš život lakšim i ugodnijim doma, u uredu, u šoping centrima, čak i u autima.

klima-uredjaj

Upravo zato moramo znati na što se moramo fokusirati pri odabiru najboljeg klima uređaja. Što trebamo znati, koje kriterije iznijeti, kako uskladiti cijenu i snagu. Ljudi se uglavnom prevare kada kupe prejak klima uređaj za prostoriju koju imaju. Učinak klima uređaja se mjeri u BTU (British Thermal Unit) i u kW. I BTU i kW izražavaju jedno te istu sposobnost klima uređaja te 1 BTU/h iznosi 0,293 W. Što je veći BTU, učinak klima uređaja je jači.

big.jpg.612px

BTU se kreće od 5 000 do 30 000 te nam služi da odredimo najefikasniji uređaj za određenu prostoriju. Pri kupnji klima uređaja dobro je znati površinu prostorije koju želite ohladiti jer se količina BTU bazira upravo na toj površini. Za sobe ili urede s površinom od 25 m2 dovoljan je klima uređaj s 6 000 BTU za odličan učinak hlađenja. Za sobe većih površina kao što su 35 m2 potreban je malo jači klima uređaj te se odabiru klima uređaji s 9 000 BTU.

Postoje različite prostorije s većim površinama kao što su 60 m2 i više te je za njih potrebno pronaći još jači klima uređaj, sa 10 000 do 12 000 BTU. Sam BTU nije jedini faktor u odabiru klima uređaja, također je i sama namjena i položaj prostorije od određene važnosti.

big.jpg.612px (1)

Nije isti učinak ako hladite dnevni boravak i kuhinju s istim uređajem ili otvorenu prostoriju s mnogo prozora kao i prostoriju bez prozora, gdje nema vanjskih utjecaja. Kao što znate, kuhinja se zagrijava zbog spremanja ručka i kuhanja općenito te takvim prostorijama treba dodati 4 000 BTU-a na BTU koji ste dobili izračunavanjem površine. Postoje mnogi kriteriji koje se mora uzeti u obzir pri kupnji klima uređaja, no kada krenu vrućine, sav trud će se isplatiti.

klima-uredjaj